Dalam entry kali ini, Kak Zaza nak berkongsi tentang sejenis keadaan yang sering berlaku pada kanak-kanak iaitu Cerebral Palsy (CP).

 

 

Cerebral Palsy menyebabkan pergerakan (motor) otot-otot gagal berfungsi secara normal.

 

PEMBENTUKAN otak yang sempurna merupakan titik permulaan yang paling penting dalam perkembangan awal kehidupan manusia. Ketidaksempurnaan atau sebarang kecederaan yang berlaku pada otak memungkinkan fungsinya terganggu sekali gus menjejaskan lain-lain fungsi tubuh yang berkaitan dengannya.

 

 
Kecederaan otak yang dialami sama ada sebelum, semasa atau selepas dilahirkan boleh menyebabkan fungsi saraf yang mengawal pergerakan dan tubuh termasuk kaki dan tangan (postur) seseorang terganggu.
 
CP menyukarkan kanak-kanak terbabit melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak seusianya seperti berjalan, merangkak atau mengambil sesuatu objek.
 
Kekejangan otot yang berlaku ini menyebabkan cara mereka berjalan tidak normal seperti menjingkit, otot-otot tangan yang lembik, tidak dapat berdiri dengan seimbang dan sebagainya.
 
Bagaimanapun, sebahagian besar kanak-kanak spastik ini mempunyai tahap perkembangan mental yang cukup baik.
 
 
PUNCA
 
Punca sebenar CP tidak diketahui, namun ia dikaitkan dengan kecederaan pada otak yang berlaku sama ada dalam proses kehamilan, semasa dan selepas bayi dilahirkan.
Puncanya terbahagi kepada tiga kategori iaitu:
 
A. Semasa dalam kandungan
– Jangkitan kuman seperti rubella, toxoplasmosis, chicken pox, cytomegalovirus (CMV) dan AIDS boleh menjejaskan pembentukan otak janin dalam tempoh empat bulan pertama kehamilan.
– Pendedahan kepada bahan-bahan toksik seperti minuman keras, tabiat merokok dan penyalahgunaan dadah. Bahan-bahan kimia yang terkandung dalam kesemua elemen itu boleh merencatkan pertumbuhan organ-organ penting janin seperti otak, buah pinggang, jantung dan sebagainya.
– Kekurangan zat pemakanan. Ibu yang kurang mengambil makanan yang seimbang seperti asid folik dan vitamin boleh menjejaskan pertumbuhan janin.
– Faktor genetik. Masalah terlebih kromosom Trisomi 13 dan Trisomi 18 boleh mengakibatkan muka, jantung, otak, kaki dan tangan janin mengalami kecacatan.
Terdapat kemungkinan menghidap Penyakit Down Syndrome apabila terlebih kromosom Trisomi 21.
– Ibu-ibu yang menghidap penyakit-penyakit yang serius seperti diabetes, jantung, buah pinggang, tiroid dan epilepsi.
– Kehamilan kembar
– Bayi yang songsang
 
 
B. Semasa kelahiran
Dengan kecanggihan dan kepakaran dalam bidang obstetrik pada masa kini, risiko untuk bayi mengalami kecederaan pada otak semasa dilahirkan terlalu rendah.
Kriteria yang meningkatkan risiko seseorang bayi mendapat CP semasa dilahirkan ialah:
– Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan (premature). Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan mempunyai risiko mendapat CP yang cukup tinggi berbanding bayi yang normal.
– Bayi yang dilahirkan dengan berat badan yang kurang daripada 2.5 kilogram. Dianggarkan risiko bayi yang dilahirkan dengan berat badan yang kurang daripada 1.5 kilogram mendapat CP ialah antara lima hingga lapan peratus.
Malah, bayi-bayi ini juga mempunyai risiko 25 kali ganda lebih tinggi untuk mendapat CP berbanding bayi yang dilahirkan normal.
– Bayi yang lemas dan tertelan najis semasa dalam kandungan (meconium aspiration).
– Penyakit kuning (jaundis). Ia berpunca daripada kekurangan G6PD, masalah rhesus darah yang tidak sesuai antara ibu dan bayi dan kelahiran tidak cukup bulan.
Kandungan billirubin yang tinggi boleh merosakkan otak.
 
 
C. Selepas dilahirkan
– Asphyxia. Masalah kesukaran bernafas seperti penyakit asma menyebabkan oksigen tidak sampai ke otak.
– Shaken Baby Syndrome. Bayi yang digoncang dengan kuat supaya berhenti menangis boleh menggegarkan bahagian otak.
– Keracunan ubat-ubatan seperti panadol, minyak tanah dan sebagainya.
– Tertelan benda asing.
– Kemalangan jalan raya yang mencederakan kepala dan otak.
 
 
Jenis-jenis CP
– Spastik. Kekejangan pada bahagian sebelah kanan tubuh. Jika tangan dan kaki kanan terbabit ia dipanggil hemiplegia.
Jika spastik ini membabitkan kedua-dua belah bahagian kaki ia dipanggil diplegia.
Jika ia membabitkan seluruh tangan dan kaki dinamakan quadriplegia.
– Diskinetik. Pergerakan abnormal yang tidak boleh dikawal.
– Ataxic. Otot-otot tangan atau kaki yang lembik. Bagaimanapun, kategori ini paling jarang berlaku.
– Campuran kesemuanya.
 
 
Masalah-masalah yang dikaitkan dengan CP
Dianggarkan lima hingga 60 peratus kanak-kanak yang menghidap CP menghadapi beberapa masalah lain seperti:
– Lewat perkembangan mental
– Epilepsi
– Kerencatan otak
– Masalah pembelajaran
– Masalah pertuturan
– Masalah kepekakan
– Masalah penglihatan seperti juling, rabun atau hilang penglihatan
– Masalah emosi
 
 
Rawatan
Ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang menghidap CP dinasihatkan supaya mendapatkan pemeriksaan doktor kerana terdapat kaedah yang boleh membantu masalah anak-anak ini.
Kaedah yang digunakan ialah:
– Ubat-ubatan. Ia untuk mengurangkan masalah ketegangan otot-otot dan masalah epilepsi.
Selain itu suntikan ubat Botulinum Toxin pada bahagian otot-otot yang tegang juga dapat membantu mengurangkan keadaan anggota tubuh yang spastik.
– Pembedahan. Sekiranya rawatan ubat-ubatan gagal, kaedah pembedahan akan dilakukan dengan memotong dan memanjangkan otot-otot yang tegang.
– Proses pemulihan – Rehabilitasi. Proses pemulihan kanak-kanak CP ini merangkumi pakar fisioterapi, juru pulih cara kerja, pakar terapi pertuturan, pakar telinga, pakar mata dan pakar psikologi.
Selain itu, ia juga membabitkan guru-guru sekolah khas yang mempunyai latihan dalam pembelajaran kanak-kanak istimewa.
Penggunaan splint, kasut khas dan alat-alat bantuan orthotic termasuklah corner feat iaitu kerusi khas, standing frame, rollator dan walker juga diperlukan.

 

 

 

 

 

Celebral Palsy Dengan Bio Velocity Sleep Mate

 

 
 
Adik Darwisy disahkan mengihadapi Celebral Palsy (CP). 
 
 
 

 

 

 

Sebelum ini, adik ini tidak boleh menyebut dengan jelas… Tidak boleh berpusing untuk meniarap dan merangkak, pergerakan badan yang sangat lemah…. Sehingga usia 3 tahun pun masih tidak boleh berdiri..

 

 
 
Ibu bapa adik ini mengambil alternatif mencuba tilam Bio Velocity Sleep Mate ini… Dan alhamdulillah, banyak kesan positif yang diterima dan yang paling utama, sudah boleh berdiri dan memegang benda dan sudah boleh menyebut beberapa perkataan…
 
 

 

 
 

 

 
Alhamdulillah, kita hanya ikhtiar saja… Pelapik tilam BVSM ini membantu adik ini menjalani perkembangan kanak-kanak dengan lebih sempurna.. 
 
Ini pula feedback yang kak Zaza dapat dari salah seorang customer kak Zaza di mana cucu beliau mengalami masalah Celebral Palsy (CP)
Kak Zaza doakan cucu beliau akan mengalami perubahan yang positf dan mengalami tumbesaran yang sihat seperti kanak-kanak lain.
Jika anak-anak anda mengalami masalah celebral palsy atau sakit saraf ini, bolehlah ikhtiarkan dengan pelapi tilam Bio Velocity sleep Mate ini.. InsyaAllah, dengan teknologi yang ada pada tilam ini, mampu merawat masalah saraf yang dihadapi.
Di mana nak dapatkan tilam BVSM ini?
Bolehlah hubungi Kak Zaza.
Cuma RM1,488.00 saja.
Whatsapp Kak Zaza untuk harga istimewa..
Penghantaran percuma di kawasan Kuala Lumpur, Shah Alam dan kawasan sekitar..
Free Postage untuk di luar kawasan.
Zazalina Othman
 
019-307 5397
 
Klik sini untuk cerita lain tentang Bio Velocity Sleep Mate
 
 
WhatsApp WhatsApp untuk pertanyaan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap