Hari Ketiga di Tokyo, kami plan jalan-jalan di sekitar Shibuya dan Harajuku.
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Seperti biasa awal pagi lagi kami dah gerak keluar. Kalau keluar lambat rasa rugi pulak nanti tak sempat nak round-round tempat lain. Hari ketiga ni kami semua plan pakai colour merah. Terasa macam ada secret mission la pulak. Hehe.

Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Hard Rock Cafe ni dekat je dengan tempat kami tinggal. Memang ulang alik je kalau nak ke stesen Roponggi.
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Destinasi pertama ialah ke Tokyo Tower. Hajat nak tengok Tokyo Tower dari dekat. Tapi tak naik, sebab dah naik Tokyo Skytree masa hari pertama tu. Rupanya jauh jugak nak ke sini. Banyak kena berjalan kaki. Mental kena kuat kalau ke Tokyo ni. Hahaha. Kalau tak kuat, tak merasalah nak pergi sana sini sebab penat berjalan. Untuk ke sini, kami berhenti di stesen Kamiyacho.

Dari stesen nak ke Tokyo Tower tu jauh jugak berjalan. Macam biasa, bila tengok kat google, jalan beberapa minit je dah sampai, walau hakikatnya lenguh dah kaki kami ni berjalan, tapi tak sampai-sampai. Haha.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bergambar dari kejauhan dulu.
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Akhirnya sampai jugak. Tak sangka pulak dapat lihat depan mata sendiri, selalu tengok dalam gambar je.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Time ni pulak lah, bas tu nak berhenti kat situ.

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Pelik pulak tengok bus-stop kat sini. Biasa kan kita duduk mengadap jalan raya, tapi kat sini membelakangkan jalan raya pulak.

Bercuti ke Tokyo, JepunBercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Boleh pulak sambil lintas jalan sambil bergambar. Hehe, practise kejap lagi nak lintas crossing kat Shibuya, crossing yang paling tersibuk di dunia,

Dah lepas puas bergambar kat sini, kami ke Yoyogi Park. Untuk ke sini, kami naik tren dan berhenti di Shibuya.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Suka tengok style orang Jepun. Bergaya semuanya.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bila dah turun kat Shibuya, dah tentu lah tak lepaskan peluang untuk ke patung Hachiko.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Kak Zaza tau pasal kisah Hachiko ni masa kecil lagi, sebab cerita ni ada dalam buku teks sekolah kakak. Masa tu baca berulang kali cerita ni. Setiap kali baca, setiap kali itulah nangis. Hachiko merupakan anjing yang sangat setia. Setiap hari Hachiko akan ke stesen Shibuya untuk hantar dan ambil tuannya balik kerja. Tuannya merupakan seorang pensyarah. Tapi suatu hari, Tuan Hachiko diserang sakit jantung di tempat kerja dan meninggal dunia. Hachiko yang tidak tau, tunggu Tuannya balik dekat stesen seperti biasa. Walaupun Tuannya tak muncul-muncul, tapi Hachiko tetap setia menunggu di stesen Shibuya setiap hari. Sob sob. Kalau baca buku ni lagi sedih dari tengok movie. Lagi menyentuh perasaan.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Orang ramai beratur nak ambil gambar dekat patung Hachiko.

Dari Hachiko, kami bergerak ke crossing yang paling sibuk di dunia. Senang je nak cari Shibuya Crossing ni. Keluar je dari stesen Shibuya, terus nampak Hachiko dan crossing ni. fuh memang ramai sangat orang kat sini. Yang kami ni pulak, dok ulang alik lalu crossing ni sebab tak dapat shot gambar yang berkenan. Hahaha. Orang-orang Jepun pun pasrah je bila nampak pelancong dok ambil gambar kat sini. Mereka siap bagi laluan.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Nampak tak kat seberang jalan tu, ramai orang nak melintas. Macam pasukan tentera pulak rasanya tengah tunggu arahan dari ketua untuk bergerak.

Bila dah puas ulang alik kat sini, terus cari jalan nak ke Yoyogi Park. Tapi, tak pasti pulak nak ikut jalan mana. Mai pun tanya lah seorang perempuan Jepun ni. Tapi, dia suruh kami ikut dia, dia tunjukkan jalan, sebab tak fasih berbahasa english. Alamak rasa bersalah pulak. Tapi dia jalan punyalah laju. Terkedek-kedek kami berlari anak takut tertinggal.
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Inilah wanita yang tolong kami tu. Bersopan sungguh dia.

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Stylo kan?

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Jauhnya kami berjalan!

Rupanya, Yoyogi Park ni agak jauh dari stesen Shibuya. Mungkin kalau jalan laju oklah, tapi untuk kami yang jalan slow ni, terasa macam jauh sangat.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Sampai kat Yoyogi ada pulak event. Tak pasti event apa, tapi macam fashion show.

Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Hajat nak tengok daun autumn kat sini, tapi masih tak berapa nak mekar sangat. Boleh lah dari takda.

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Ramai recommend air ni. Tapi I rasa biasa je

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Lunch kat taman ni je. Beli Onigiri dekat 7-Eleven. Sebab tak sempat nak cari restoran halal dekat sini.

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Gambar bertiga ni ada pakcik Jepun tolong ambilkan. Masa tu kami tengah bergambar, tiba2 tiba dia datang dan nak ambilkan gambar kami bertiga.

Bercuti ke Tokyo, JepunBercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, JepunBercuti ke Tokyo, JepunBercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Sempatlah singgah Tower Records di Shibuya.

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Sepatutnya dalam plan nak ke Meiji Shrine. Tapi sebab kami lama sangat dekat Yoyogi, jadi kami cancel plan ni. Terus ke Harajuku. Bandar Harajuku ni memang cantik. Kat Tokyo ni kan, takda tempat yang tak cantik. Bandar-bandar dia semua cantik. Sesampai je kat Harajuku, adui ramainya orang. Niat nak masuk ke Takeshita Street, tapi pack giler dengan orang ramai. So kami jalan-jalan je sekitar sini.
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Masa ni hari pun dah gelap. Dengan kesejukan sekali. So, kami pun pergi ke Roponggi, nak makan dekat restoran Sumiyakiya. Restoran ni ada sijil halal.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Makanan kat sini memang sedap. Berbaloi lah jalan jauh untuk datang ke sini.
Bercuti ke Tokyo, Jepun
Restoran ni pernah dikunjungi PM kita, Tun Dr Mahathir Muhamad waktu beliau jadi PM ke-4. Terasa banggalah jugak bila owner sebut-sebut nama Tun M.
Bercuti ke Tokyo, Jepun

Terima kasih sebab letak gambar kami di Instagram. Tak masuk pulak muka Mai dalam ni.

Bercuti ke Tokyo, Jepun

Balik tu, memang kaki dah sakit. Ditambah dengan kesejukan sampai ke tulang. Tak larat nak jalan. Masalahnya gigi pun sampai berlaga-laga. Haha. So, kami balik ke rumah menaiki teksi je.

Esok, kami plan nak ke Ginza, Odaiba dan nak pakai kimono. Nantikan di next entry ya.

Hari kedua di Tokyo, Jepun